Jump to content
TrinityCore

"unknown column" "missing table" "duplicate column" error / sql problems / SQLDriverLogFile < answer on 1st post of 1st page


Apple
 Share

Recommended Posts

1 hour ago, Daniel25 said:

First time i only added manually base auth/characters and tdb_full hotfixes and world (I have done this several times before, I follow your job since long time ago and I have installed the most of your server versions and everything was ok always this way). Nevermind...

I followed your instructions (dropped every db) and I allowed worldserver.exe to create dbs and update it...same log error... and I didnt import manually any sql file this time....

 

 

On 2/25/2018 at 4:18 PM, Wronglebowski said:

That's exactly what I did :(

When I "Update" my Trinity core I download the precompiled branch, extract it, deposit in the Trinity Core folder I have. I overwrite all existing files so the new files take precidence. Then I launch core. 

pull your sources, the core don't must try to apply again that sqls because they marqued archived.

P.s. clone the repository and compile it yourself.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Hi,

I deleted the world database from my MYSQL server and imported the latest 3.3.5a world database release and it started up, updated everything then it closes with:

 In mysql_stmt_prepare() id: 55, sql: "SELECT entry, difficulty_entry_1, difficulty_entry_2, difficulty_entry_3, KillCredit1, KillCredit2, modelid1, modelid2, modelid3, modelid4, name, subname, IconName, gossip_menu_id, minlevel, maxlevel, exp, faction, npcflag, speed_walk, speed_run, scale, rank, dmgschool, BaseAttackTime, RangeAttackTime, BaseVariance, RangeVariance, unit_class, unit_flags, unit_flags2, dynamicflags, family, trainer_type, trainer_spell, trainer_class, trainer_race, type, type_flags, lootid, pickpocketloot, skinloot, resistance1, resistance2, resistance3, resistance4, resistance5, resistance6, spell1, spell2, spell3, spell4, spell5, spell6, spell7, spell8, PetSpellDataId, VehicleId, mingold, maxgold, AIName, MovementType, InhabitType, HoverHeight, HealthModifier, ManaModifier, ArmorModifier, DamageModifier, ExperienceModifier, RacialLeader, movementId, RegenHealth, mechanic_immune_mask, spell_school_immune_mask, flags_extra, ScriptName FROM creature_template WHERE entry = ?"
Unknown column 'InhabitType' in 'field list'

I know this is an issue with the updates, because if I import the database from the releases website and not update it with the updates it works, a corrupt update possibly?

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Rochet2 said:

Inhabittype was changed/dropped.
So your core is probably too old to match the new DB I think.

Make sure you compile the core again with the latest changes so it matches the updated DB.

Oh about that actually, I'm getting a strange error when compling the core, I can't remember exactly what it is but it is saying some lib is missing and it's compling everything else but the authserver and worldserver.

Link to comment
Share on other sites

22>LINK : fatal error LNK1181: cannot open input file 'SSL_EAY_RELEASE-NOTFOUND.lib'
22>Done building project "worldserver.vcxproj" -- FAILED.
23>------ Build started: Project: ALL_BUILD, Configuration: RelWithDebInfo x64 ------
23>Building Custom Rule C:/TrinityCore/Source/CMakeLists.txt
23>CMake does not need to re-run because C:/TrinityCore/Binaries/CMakeFiles/generate.stamp is up-to-date.
24>------ Skipped Build: Project: INSTALL, Configuration: RelWithDebInfo x64 ------
24>Project not selected to build for this solution configuration
========== Build: 16 succeeded, 6 failed, 0 up-to-date, 2 skipped ==========

That's the error I'm getting.

Link to comment
Share on other sites

Hello,

"Could not prepare statements of the World database"

I have seen some other topics with the same problem, I tried the solutions people listed but none of them helped. Dropped database several times, importing in mysql workbench and letting it do it by the worldserver didn't change a thing, redownloaded database files and still getting the same error.

Any other ideas?

Edited by Devyl
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, LewisPotato said:

22>LINK : fatal error LNK1181: cannot open input file 'SSL_EAY_RELEASE-NOTFOUND.lib'
22>Done building project "worldserver.vcxproj" -- FAILED.
23>------ Build started: Project: ALL_BUILD, Configuration: RelWithDebInfo x64 ------
23>Building Custom Rule C:/TrinityCore/Source/CMakeLists.txt
23>CMake does not need to re-run because C:/TrinityCore/Binaries/CMakeFiles/generate.stamp is up-to-date.
24>------ Skipped Build: Project: INSTALL, Configuration: RelWithDebInfo x64 ------
24>Project not selected to build for this solution configuration
========== Build: 16 succeeded, 6 failed, 0 up-to-date, 2 skipped ==========

That's the error I'm getting.

My issue has been fixed. Thank you!

Link to comment
Share on other sites

I get the following error on master branch.

Hotfix locale table for storage BroadcastText.db2 references row that does not exist 140473 locale itIT!
>> Initialized 228 DB2 data stores in 11178 ms
>> Loaded 0 hotfix info entries.
>> Loading Cinematic Camera files
>> Loaded 34 cinematic waypoint sets in 1 ms

/var/srv/git/TrinityCore/src/server/game/DataStores/GameTables.cpp:60 in LoadGameTable ASSERTION FAILED:
  columnDefs.size() - 1 == sizeof(T) / sizeof(float) GameTable '/usr/local/trinity/DataDir/gt/HonorLevel.txt' has different count of columns 1 than expected by size of C++ structure (33).
Segmentation fault

 

Running mysql and trinity servers on debian stretch. I repulled and rebuilt core, dropped databases then ran following commands:

mysql --default-character-set=utf8 -u root -p < ./create_mysql.sql

mysql --default-character-set=utf8 -u trinity -D world -p < ./TDB_full_735.00_2018_02_19/TDB_world_735.00_2018_02_19.sql

mysql --default-character-set=utf8 -u trinity -D hotfixes -p < ./TDB_full_735.00_2018_02_19/TDB_hotfixes_735.00_2018_02_19.sql

 

Core compiled without problems and worldserver updates databases without issue (other than locales).

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, alphasoup said:

I get the following error on master branch.

Hotfix locale table for storage BroadcastText.db2 references row that does not exist 140473 locale itIT!
>> Initialized 228 DB2 data stores in 11178 ms
>> Loaded 0 hotfix info entries.
>> Loading Cinematic Camera files
>> Loaded 34 cinematic waypoint sets in 1 ms

/var/srv/git/TrinityCore/src/server/game/DataStores/GameTables.cpp:60 in LoadGameTable ASSERTION FAILED:
  columnDefs.size() - 1 == sizeof(T) / sizeof(float) GameTable '/usr/local/trinity/DataDir/gt/HonorLevel.txt' has different count of columns 1 than expected by size of C++ structure (33).
Segmentation fault

 

Running mysql and trinity servers on debian stretch. I repulled and rebuilt core, dropped databases then ran following commands:

mysql --default-character-set=utf8 -u root -p < ./create_mysql.sql

mysql --default-character-set=utf8 -u trinity -D world -p < ./TDB_full_735.00_2018_02_19/TDB_world_735.00_2018_02_19.sql

mysql --default-character-set=utf8 -u trinity -D hotfixes -p < ./TDB_full_735.00_2018_02_19/TDB_hotfixes_735.00_2018_02_19.sql

 

Core compiled without problems and worldserver updates databases without issue (other than locales).


  columnDefs.size() - 1 == sizeof(T) / sizeof(float) GameTable '/usr/local/trinity/DataDir/gt/HonorLevel.txt' has different count of columns 1 than expected by size of C++ structure (33).
Segmentation fault

 

You are ussing incorrect client files, delete gt directory and re-run extractor.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
3 hours ago, Artiwinner said:

Hi guys

 

An error occurs when the server starts

 

[1146] Table 'world.updates_include' doesn't exist
Your database structure is not up to date. Please make sure you've executed all queries in the sql/updates folders.
 

What is the problem ?
 

delete your world database and leave core to do the job of import the database.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hello,

I keep getting this db error:

In mysql_stmt_prepare() id: 63, sql: "INSERT INTO gameobject (guid, id, map, spawnMask, PhaseId, PhaseGroup, position_x, position_y, position_z, orientation, rotation0, rotation1, rotation2, rotation3, spawntimesecs, animprogress, state, isActive) VALUES (?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?)"
Unknown column 'isActive' in 'field list'
Any solutions?

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Devyl said:

Hello,

I keep getting this db error:

In mysql_stmt_prepare() id: 63, sql: "INSERT INTO gameobject (guid, id, map, spawnMask, PhaseId, PhaseGroup, position_x, position_y, position_z, orientation, rotation0, rotation1, rotation2, rotation3, spawntimesecs, animprogress, state, isActive) VALUES (?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?)"
Unknown column 'isActive' in 'field list'
Any solutions?

you look to be using some custom core, no TC repo contains isActive column.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Hey guys,

 

Just trying to set up a server and no idea where I've gone wrong. Pretty sure I followed the guide correctly, but there are a heap of errors when starting worldserver. It's all post creating the db's and applying updates after I create the tables with the query. This is on Windows 10. So far I have:

Pulled the latest Trinitycore and generated fine in cmake.

Compiled in VS2017 without errors. 

Downloaded the TDB_full_735.00_2018_02_19.7z database files and I have the 7.3.5.26365 client which I've extracted everything fine from.

Created tables with sql query. Changed ip's etc in worldserver/bnet configs

Run worldserver.exe

I get the following errors attached in the file.

I can log in fine and run around, start some quests.  But if I use a FP it crashes the client.

 

Anyone know where I've gone messed up?

DBErrors - Copy.7z

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 months later...

I'm on Linux Debian 9.5. I updated trinitycore 3.3.5 to ce46a0d53c3d (db version 335.64) today, and when I ran worldserver I got an error:
"[1054] Unknown column 'OfferRewardText' in 'field list'"
"Your database structure is not up to date. Please make sure you've executed all queries in the sql/updates folders."

After a lot of trying different things (manually loading TDB, manually applying updates), I've been unable to get beyond that error. The latest attempt I've done which looks to not have errors until the one displayed above was to drop the world database and let worldserver create and update it. It looks to install TDB fine, and after the updates displays
">> Applied 573 queries. Containing 0 new and 3161 archived updates."
then goes on to start loading, but then gets to
">> Loaded 2472 Item set name locale strings in 8 ms"
 before I get the error above, and then get
"Caught signal 6"
"Segmentation fault"
and the server exits.

What should I try next?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Azmaeus said:

I'm on Linux Debian 9.5. I updated trinitycore 3.3.5 to ce46a0d53c3d (db version 335.64) today, and when I ran worldserver I got an error:
"[1054] Unknown column 'OfferRewardText' in 'field list'"
"Your database structure is not up to date. Please make sure you've executed all queries in the sql/updates folders."

After a lot of trying different things (manually loading TDB, manually applying updates), I've been unable to get beyond that error. The latest attempt I've done which looks to not have errors until the one displayed above was to drop the world database and let worldserver create and update it. It looks to install TDB fine, and after the updates displays
">> Applied 573 queries. Containing 0 new and 3161 archived updates."
then goes on to start loading, but then gets to
">> Loaded 2472 Item set name locale strings in 8 ms"
 before I get the error above, and then get
"Caught signal 6"
"Segmentation fault"
and the server exits.

What should I try next?

you forgot make install.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Hello,
I followed the detailed guide (https://trinitycore.atlassian.net/wiki/spaces/tc/overview?mode=global) to compile and install my server.

It works but I have multiple database errors (see DBErrors.log).

Is this normal or am I doing something wrong?

I am in master branch and my client is in version 8.0.1.28153

Thank you in advance for your help.

DBErrors.zip

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


  • Similar Content

    • By xgamerninjax
      Hello all, first time posting here and it's really got me scratching my head.
      I've compiled everything on my own computer, and then transferred everything to a host computer so the server can stay live. The server was running fine for a month or so and then suddenly it just crashes when it hits "Loading C++ scripts", exiting saying "caught signal 22"
      I tried setting up the host computer from scratch and transferred everything over fresh and it's still happening for some reason. (Note, I can run the server perfectly on my personal pc where I compiled it.)
      Any help would be greatly appreciated, thanks!
      3d7e3a40e2b3+_worldserver.exe_[1-4_15-19-45].dmp 3d7e3a40e2b3+_worldserver.exe_[1-4_15-19-45].txt
    • By Rochet2
      A lot of people have asked how to debug so I made this short guide on how to set up debugging.
      This guide only tells you how to actually set up debugging in TrinityCore on Windows and Linux.
      This will not explain the basics of debugging. You can google those or play around with the debugger to learn.
      Here are a few videos that explain how to actually debug after setting debugging up on visual studio: https://youtu.be/0ebzPwixrJA and linux: https://www.youtube.com/watch?v=sCtY--xRUyI

      This guide contains multiple guides. Each list of bullet points is it's own guide.
      Make sure you can run the server normally before trying to debug.

      Windows:
      On Windows before anything you should check these
      - Before debugging or making crashlogs etc. with Visual Studio you must compile the core in "Debug" instead of "Release". You can select this in "Build>Configuration Manager" or at the top of Visual Studio window http://i.imgur.com/5oHd59j.png
      - You also need to move the new pdb files generate by compiling in debug mode on Visual Studio from the compile output folder (bin) to your server folder - these files contain information needed for debugging.
      - It is assumed that Solution Explorer is open. Open it by selecting "View>Solution Explorer" in Visual Studio http://i.imgur.com/hkW6Gk0.png
      -- You may want to click on the Home icon to reset the view on Solution Explorer http://i.imgur.com/N8UPwDh.png
      - You can place breakpoints in Visual Studio editor by right clicking a line of code and selecting "Breakpoint>Insert Breakpoint" http://i.imgur.com/L2TxBVG.png
      - At the top of the window you should see controls for stepping and continuing when you have started to debug.
      - Here is a video showing the basic Visual Studio functionality https://www.youtube.com/watch?v=Ijdk4z8-2OI
      Fastest way to debug on windows. This is the easiest way to start up debugging a script.
      - Start the authserver and worldserver normally
      - Open TrinityCore.sln in Visual Studio. This is what you usually open when you want to compile the core
      - In Visual Studio at the top select "Debug>Attach to process...>worldserver.exe" and click "Attach" http://i.imgur.com/jDEI2Hq.png
      - You are now debugging
       
      The second slower way of debugging on windows. This is useful for debugging something that occurs in the startup of the server.
      - Open TrinityCore.sln in Visual Studio. This is what you usually open when you want to compile the core
      - In solution explorer right click on worldserver and select "Set as StartUp Project" http://i.imgur.com/wvMzeRA.png
      - In solution explorer right click on worldserver and select "Properties" http://i.imgur.com/rTNEF9O.png
      -- In Properties you should go to "Configuration Properties>Debugging" and edit "Working Directory" to point to the server folder. For me this is the default compile folder so I use "$(OutDir)" http://i.imgur.com/aRI29fB.png
      - Start the authserver normally
      - Start the worldserver by selecting "Debug>Start Debugging". The server will start with debugging attached from the beginning http://i.imgur.com/cg1KJNw.png
      - You are now debugging
      Crashlogs on windows. Once you have a way to reproduce a crash you can get a crashlog that can help you resolve it.
      - After compiling the core in "Debug" instead of "Release" start up the worldserver and authserver
      - Reproduce the crash you have
      - In the server folder there is now a folder called Crashes that contains txt and dmp files. http://i.imgur.com/9eQIdql.png
      - You can open the txt files in text editors http://i.imgur.com/EH6R17E.png
      -- At the top of a txt file there is some information about your system and below it there is the Call Stack and below that there are Variables of each part of the call stack
      -- The Call Stack will tell you at the top what was the last function call before crashing and what function calls led to that function call.
      -- Next to the function names there is the file that the function is defined in and the line number the code was executing in that function.
      -- In the Variables section you can inspect variables that were present at each function call.
      -- Based on this information you are often able to see what crashed or get a better view of what you need to inspect more in your code.
      - The dmp file can be opened in Visual Studio
      -- Open TrinityCore.sln in Visual Studio. This is what you usually open when you want to compile the core
      -- Drag and drop the dmp file to Visual Studio
      -- In the window that opens click to "Debug with Native Only" http://i.imgur.com/OgyU2kM.png
      -- In the window popup click "Break" http://i.imgur.com/4jDzqRn.png
      -- You are now in a state like you would have hit a break point in the code or a crash while debugging. You can inspect the call stack and the variables.
      Edit and continue on windows. When debugging this allows you to change the code and without restarting the server apply those changes so they actually work ingame.
      - Open TrinityCore.sln in Visual Studio. This is what you usually open when you want to compile the core
      - In solution explorer right click on worldserver and select "Properties" http://i.imgur.com/rTNEF9O.png
      -- In Properties select "Configuration Properties>Linker>General" and set "Enable Incremental Linking" to "Yes". http://i.imgur.com/caQqwN5.png
      -- In Properties select "Configuration Properties>Linker>Advanced" and set "Image Has Safe Exception Handlers" to "No". http://i.imgur.com/FYzN8Ks.png
      -- In Properties select "Configuration Properties>C/C++>General" and set "Debug Information Format" to "Program Database for Edit And Continue". http://i.imgur.com/pxQ6I8N.png
      - At the top of the window select "Tools>Options". In the Options select "Debugging>General" and in there select "Enable Edit and Continue", "Enable Native Edit and Continue" and "Require source files to exactly match the original version".
      - Compile the server for the changes to take effect.
      - Set up "The second slower way of debugging" (I did not test edit and continue on other configurations)
      - Start the authserver normally
      - Start the worldserver by selecting "Debug>Start Debugging".
      - Try edit a cpp file a little and save it.
      - At top of Visual Studio window select "Debug>Apply Code Changes" and wait until the changes are applied. Warning: it can take considerable amount of time for the changes to be applied. http://i.imgur.com/77pb58E.png
      - If you have issues, be sure to check the error messages in Output. You can view it by selecting "View>Output" http://i.imgur.com/4cIznW9.png
      - This guide was written based on https://msdn.microsoft.com/en-us/library/esaeyddf.aspx and https://blogs.msdn.microsoft.com/vcblog/2015/07/22/c-edit-and-continue-in-visual-studio-2015/
      Linux:
      First we need to compile the server in debug mode.
      - Compile the server with the cmake flag -DCMAKE_BUILD_TYPE=Debug

      Debugging on linux. You can debug on linux by using GDB.
      - Here is a good video about it: https://www.youtube.com/watch?v=sCtY--xRUyI
      - Basically you
      -- Start the authserver
      -- Start the worldserver by using "gdb ./worldserver"
      -- Enter breakpoints by using break command on gdb
      -- Use the run command on gdb to start the server
      -- You are now debugging
      - You may also be interested in using VScode or some other more visual debuggers. https://www.youtube.com/watch?v=B0xTgyCwsAo
      Crashlogs on linux. Once you have a way to reproduce a crash you can get a crashlog that can help you resolve it.
      - Take crashreport.gdb from /contrib/debugger from source folder and place it to your server folder
      - Start the authserver
      - Start the worldserver by using "gdb -x crashreport.gdb ./worldserver"
      - Reproduce your crash
      - There should be a backtrace.log in your server folder that contains information about the crash like the callstack and variables in each function call in the call stack
      - This guide was written based on https://github.com/TrinityCore/TrinityCore/blob/master/contrib/debugger/README
      Running valgrind on linux. This helps you find memory errors like invalid reads and writes and memory leaks.
      - Here is a good video about it: https://www.youtube.com/watch?v=fvTsFjDuag8
      - Basically you
      -- Start the authserver
      -- Start the worldserver by using "valgrind ./worldserver"
      -- Run your code that you want to analyze and close the server
      -- The console or an output log should contain the valgrind log
    • By reyne
      Hey there!

      I've followed a few threads here about map extraction, and am still having issues. Originally, I was having the issue described here.
      After following the advice given in that thread (creating characters of both BC races and running around for a bit), I am no longer getting that error, however now I get the following error while trying to extract maps:

      `Error loading World\Maps\Expansion01\Expansion01_42_6.adt`

      This repeats for every line in Expansion01, and then the extractor crashes.

      I'm not sure where else to go from here.

      Thanks for your help

      Edit: I've created an 85 on an i85 server and flown all around Outland now, same issue.
    • By Uee
      I recently found the Trinity Cataclsym Preservation Project and thought I will try it out.
      I am already running 3.3.5a and Master - both server run great
      Pulled 4.3.4 down using Git and built it same way as others:
      boost_1_73_0 cmake 3.17.2 Mysql 5.7.30 VS Community 2019 Built fine - no issue. Used 'Extractor.bat' to run all the map extractors - worked great!
      Noticed there was extra file 'connection_patcher.exe`, ran that - worked great! Now have "wow_patched" and use this to launch client
      MySQL runs in standalone mode, -initialize, added base sql files, imported, auth and character sql files
      Configured both the .conf files and passwords, IPs etc are all in place.
      Note: When loading the exe and built conf file, bnetserver complain about these items missing, so I add them:
      Updates.AutoSetup = 1 Updates.EnableDatabases = 0 LoginDatabase.SynchThreads = 1 Load up Mysql - loads fine
      Load up bnetserver and appears to load ok - last few lines look like this:
      Connected to MySQL database at 127.0.0.1
      DatabasePool 'auth' opened successfully. 2 total connections running.
      Started auth database connection pool.
      Listening on connections from worldservers on port 1118...
      Load up worldserver and it adds the FULL world and hotfixes, then applied all updates (confirmed archived in SQL) - last few lines look like this:
      Calculate next monthly quest reset time...
      Calculate random battleground reset time...
      Calculate guild limitation(s) reset time...
      Calculate next currency reset time...
      World initialized in 0 minutes 13 seconds
      TrinityCore rev. d0c7bbab40bc 2020-05-06 00:01:21 +0200 (master branch) (Win64, RelWithDebInfo, Static) (worldserver-daemon) ready...
       
      There are no db errors in logs.
      Config.wtf contain portal, realmlist as remote server and patchlist as localhost.
      When I try to connecting using "[email protected]" and password I get immediately disconnected.
      What I did noticed different is that the bnetserver doesnt add "Added realm "Battle for Azeroth" at 192.168.10.213:8085." (From my Master log) 
      3.3.5a also have this line as last line in authserver - but 4.3.4 is not giving me this one.
      Realmlist table is accurate with right information.
      Anyone know why bnetserver is not starting me realm?
       
    • By Deer_Hunter
      Hello all,
      I just updated from the latest Git 
      Trinity Core REV. ac6baa547376 + 2020-02-21  3.3.5 Branch.
      I'm getting this error after crash.
      Problem signature:
        Problem Event Name:    APPCRASH
        Application Name:    worldserver.exe
        Application Version:    0.0.0.0
        Application Timestamp:    5e50a462
        Fault Module Name:    StackHash_f12f
        Fault Module Version:    6.3.9600.19629
        Fault Module Timestamp:    5e2fdc0d
        Exception Code:    c0000374
        Exception Offset:    PCH_9E_FROM_ntdll+0x0000000000090D0A
        OS Version:    6.3.9600.2.0.0.272.7
        Locale ID:    1033
        Additional Information 1:    f12f
        Additional Information 2:    f12f0934d3e965f73c68e60f20f2cd40
        Additional Information 3:    7595
        Additional Information 4:    7595e4d8d703db9dcd3d2f6ea540e357
      the exception code says its a Heap error,  I'm not sure how to troubleshoot this.
      Thanks
×
×
  • Create New...